student housing scheme

Real estate developer Dominvs Group has received planning permission to build a 644-bed purpose-built student housing scheme in Holburn, which will deliver urgently needed accommodation in the heart of central London

The scheme was designed by Stiff + Trevillion Architects and Jonathan Cook Landscape Architects and was approved by the City of London Corporation’s Planning and Transportation Committee.

The LSE seeks to increase its number of student beds from 4,500 to 6,000 over the next 5 years, following the government’s recent commitment to the enrolment of 600,000 international students by 2030.

In line with Dominvs Group’s commitment to social value, the development will deliver high-quality space for student interaction as well as amenity space for the local community.

The ground floor of the building will house a mix of cultural and performance space in partnership with the Creative Land Trust, a charity supported by the Mayor for London and Arts Council England, for the local community to exhibit artworks and collaborate.

The local community and wider general public will also benefit from an improved public realm, including a new viaduct connecting Holborn Viaduct and Snow Hill, as well as a gateway to the new Museum of London at Smithfield’s.

The public will also have access to a roof terrace offering panoramic views across the east of the city towards St Paul’s Cathedral.

The development will target BREEAM Excellent ratings and has been designed to be climate resilient: including urban greening and water-saving measures, with the aim of reducing operational carbon emissions.

The 644 rooms provide a mix of bedroom types including studios, and ensuites, alongside cluster apartments, with 64 proposed to be wheelchair accessible.

‘A highly sustainable building of exemplary design quality’

Jay Ahluwalia, director at Dominvs Group, said: “From extensive consultation with the City Corporation and key local stakeholders we sought fresh thinking, submitting a scheme that enriches the existing neighbourhood while meeting the need for purpose-built student accommodation in the area.

“Our scheme introduces a new, highly sustainable building of exemplary design quality, including cultural and community use across ground floor level, a publicly accessible roof terrace with views towards St. Paul’s Cathedral, and significant public realm improvements, including active frontages and a new pedestrian route connecting Holborn Viaduct with the Museum of London.

“The application was brought forward with support from the London School of Economics and we are working with the Creative Land Trust to help deliver an exciting cultural and community use offer.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here