Designs for first HS2 Chiltern tunnel vent shaft headhouse revealed

39
vent shaft headhouse, Chiltern tunnel, hs2

HS2 has revealed the final design for the Chalfont St Peter vent shaft headhouse which will provide ventilation and emergency access the 10-mile Chiltern tunnel

The vent shaft headhouse will be the first of four similar structures on the Chiltern tunnel. The single-story building will be set back from the road and wrapped in a grey zinc roof with doors and vent openings.

Using inspiration from nearby agricultural buildings, the headhouse is designed to fit into the surrounding landscape. The pre-weathered grey zinc roof will age naturally over time, without loss of robustness or quality, while the whole structure will sit on a simple dark blue brick base.

A 60-metre ventilation shaft will reach down to the twin tunnels below ground, with fans and other equipment designed to regulate air quality and temperature in the tunnels, remove smoke in the event of a fire and provide access for the emergency services.

HS2 has worked alongside the Chilterns AONB Review Group during the development of the designs and held a series of public engagement events to gather views from the local community.

Mature trees along the existing boundary are being retained as far as possible and once construction is complete the whole site will be landscaped with new trees and hedgerows planted to help screen the site from neighbouring properties. Although new trees are being planted, mature trees hold more environmental value as they can store much more carbon than new trees.

The overall scale and visual impact of the vent shaft headhouse has also been significantly reduced.

Encouraging wildlife

To encourage wildlife to return, bird boxes, reptile basking banks, a grass snake laying heap and a hibernaculum will also be created. Material excavated from the shaft will be used to create much of the landscaping and avoid putting extra lorries onto local roads.

The plans have been drawn up by HS2 Ltd’s main works contractor Align JV, a team made up of Bouygues Travaux Publics, Sir Robert McAlpine, and VolkerFitzpatrick, working with its design partners Jacobs and Ingerop-Rendel, and the architect Grimshaw and landscape designers, LDA.

Rohan Perin, HS2 Ltd’s C1 project client director, said: “HS2 remains committed to work proactively with residents, wider community and our stakeholders to be a good neighbour during the build phase.

“Once construction is complete, the headhouse at Chalfont St Peter will be one of very few structures of the Chiltern tunnels that will be visible to residents living nearby. That’s why it’s critical that we get the design right.”

Daniel Altier, Align project director, added: “Our Stakeholder Engagement Team have held a series of public engagement sessions for the shaft headhouse and we really appreciate the time taken and the feedback we have received from the public at these sessions, which we have reflected in the design.”

A temporary access road will soon be been completed to link the site with the A413, Amersham Road. This will allow construction traffic to avoid the centre of Chalfont St Peter and stop heavy goods vehicles (HGVs) driving past Robertswood School and the Epilepsy Society.

A new temporary marshalled lorry holding area will also be put in place on the A413 near Gerrards Cross. HGVs can be held in this newly surfaced layby until their approach to the vent shaft headhouse is clear – helping to reduce congestion and eliminate queueing at the site entrance.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here